Diabetische voet behandeling

De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Om ernstige problemen te voorkomen is het verstandig om uw voeten regelmatig te laten controleren en behandelen door een speciaal opgeleide pedicure. Een Pedicure met de aantekening Diabetische voet.

Wat is diabetes?

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte. Het lichaam maakt hierbij te weinig of zelfs helemaal geen insuline aan. Het is een veelvoorkomende ziekte, waarbij de symptomen niet altijd te ontdekken zijn. Veel mensen weten dan ook niet dat ze diabeet zijn en soms wordt bij toeval door een pedicure ontdekt dat iemand diabetes heeft. Een pedicure constateert bijvoorbeeld een wondje aan de voet, dat niet of niet makkelijk geneest.

Waarom ervaren diabetespatiënten voet problemen?

Doordat de suiker waarden in het bloed van diabetes sterk wisselen, wordt er veel gevraagd van de aders in het lichaam. Vooral de bloedtoevoer in de voeten heeft het hier moeilijk mee. Hierdoor kunnen er verschillende problemen ontstaan:

 • De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen. Hierdoor wordt de kans op infecties groter en zullen wondjes minder snel genezen.
 • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen. Dit verminderde gevoel komt door complicaties aan de zenuw banen.
 • De stand van de voeten kan veranderen.
 • Verhoogde kans op wond vorming. Door de verminderde bloedsomloop en vermindering van het gevoel in de voeten en benen kunnen wondjes niet gevoeld worden.

Wat kunt u zelf doen?

 • Controleer uw voeten elke dag op eventuele wondjes.
 • Houd uw voeten in beweging.

 • U kunt gebruikmaken van de voet- en been crème van Hypogeen. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de diabetische huid en is vrij van allergeen. Hierdoor is deze ook geschikt voor de meest gevoelige huid.
  Zorgvergoeding

  Vanaf 1 januari 2015 is de regelgeving rondom voetzorg gewijzigd. Het belangrijkste verschil is dat het zorgprofiel naast de Simm’s classificatie bepaalt wat vergoed wordt. De behandeling door de pedicure of podotherapeut bij zorgprofiel 0 en zorgprofiel 1 vallen buiten de basisverzekering. Alleen voor de zorgprofielen 2, 3 en 4 valt de voetbehandeling nog onder de basisverzekering. Als uw zorgprofiel 2 of hoger is, worden de behandelingen door de aangesloten pedicures en aangesloten podotherapeuten vergoed vanuit de basisverzekering en er is geen sprake van eigen risico.

  Contact

  Wilt u graag meer informatie of een afspraak maken, kunt u telefonisch contact opnemen met Monique Schepers.
  Bij geen gehoor kunt u een boodschap inspreken, u wordt dan altijd teruggebeld.

  Praktijkadres

  Het oude ambacht 8
  1625 ZA Hoorn

  Telefoon

  0229 795033
  06198 06198

  Emailadres

  zorgvoorvoeten@ziggo.nl